Cele mai proaste predicții despre tehnologie făcute de oameni inteligenți
Să faci predicții este o treabă periculoasă: poți să o nimerești și să zică lumea că ești vizionar sau poți să o dai în bară, ca oamenii din această listă.
Unele persoane precum John Elfreth Watkins, care a prezis apariția telefonului mobil, fotografiei digitale și a televiziunii încă din 1900, au un dar special în a vedea viitorul. Alții nu au puterea să vadă în asamblu (the big picture) și spun lucruri care se dovedesc a fi greșite. Să vedem câteva dintre cele mai proaste predicții despre tehnologie făcute de oameni inteligenți.
Facebook va pierde 80% dintre utilizatori până în 2017, au susținut doi profesori de la Princeton în 2014, după ce au asimilat rețeaua socială cu bolile infecțioase și au crezut că Facebook, la fel ca ciuma bubonică, va dispărea la un moment dat. Suntem în 2019 și peste 2,3 miliarde de oameni folosesc lunar platforma lui Mark Zuckerberg.
Internet
Paul Krugman, economist câștigător al premiului Nobel, a spus în 1998 că până în 2005 „va deveni clar că impactul internetului asupra economiei nu a fost mai mare decât cel al faxului”. El este profesor tot la Princeton University și este bine cunoscut în lumea științifică pentru contribuțiile sale aduse în domeniul schimbului comercial. El a câștigat Novelul pentru economie în 2008.
Robert Metcalfe, unul dintre inventatorii Ethernetului, a susținut că internetul este codamnat eșecului. Într-un articol pentru publicația InfoWorld din 1995 el a spus că internetul nu se va dezvolta și că va fi un eșec până în 1996.
Nu toți credeau că fiecare dintre noi vom avea un PC acasă
Calculator
Ken Olsen, un pioneri al industriei de calculatoare, fondatorul Digital Equipment Corporation, ce construia minicomputere, nu vedea niciun motiv pentru care o persoană ar vrea un computer în casa sa. El ar fi zis asta cândva în 1977, iar citatul îi este atribuit într-un număr al revistei „Creative Computing” din aprilie 1980. În prezent, aproape fiecare persoană de pe glob deține cel puțin un computer, fie că e PC, smartphone sau o consolă.
Un alt om inteligent care a subestimat potențialul computerelor a fost chiar Thomas Watson, președintele IBM. El a zis în 1943 că „există o piață globală de cel mult cinci computere personale”. Poate la vremea respectivă o fi fost adevărat, dar este notabilă lipsa de viziune.
YouTube
Steve Chen, co-fondatorul YouTube, nu a crezut că platforma va avea prea mult succes. „Nu există multe video-uri pe care vreau să le văd”, a spus el în martie 2005. În acel moment, pe YouTube erau aproximativ 50 de clipuri. Pe 13 noiembrie 2006, Google a cumpărat YouTube pentru 1,65 miliarde de dolari. În jur de 300 de ore de conținut video este încărcat pe platformî în fiecare minut în acest moment.
Predicții despre tehnologii ce s-au dovedit a fi greșite
Fotocopiatoare
Piața potențială pentru fotocopiatoarele este de 5000 de unități, cel mult”, au spus reprezentanții IBM fondatorilor Xerox în 1959. Până în 1961, Xerox avea venituri de 60 de milioane de dolari, iar până în 1965, suma a sărit de 500 de milioane de dolari. În timp, fotocopiatorul a devenit sinonim cu Xeroxul și este folosit intens și în lumea digitală de azi.
Spam
Nimăui nu-i place smapul și, probabil, de asta Bill Gates a spus ianuarie 2014, pe scena World Economic Forum din Elveția, că mailurile de tip spam vor muri în doi ani de zile. 45% din toate mailurile trimise în 2018 au fost de tip spam.
Televizoare
Televizoarele au început să se vândă pe scară largă în anii 30. Darryl Zanuck, fondatorul studioului de film 20th Century Fox, a spus în 1946 că „oamenii se vor plictisi să se holbeze la o cutie de lemn în fiecare seara”. Să-i dăm puțin cred pentru că nu știa de Netflix sau HBO.
Cine a crezut că iPhone-ul va fi un eșec
iPhone
Steve Ballmer, șeful Microsoft, a declarat în 2007 că iPhone-ul lui Apple u are nicio șansă să câștige o cotă de piață semnificativă. El credea că telefonul lui Apple era prea scump și că oamenii nu o să cheltuiască atât de mulți bani pe un asemenea dispozitiv. Ce bine că nu am ajuns în momentul ăla în care telefoanele să coste peste 1000 de euro.
Tablete
„În următorii cinci ani nu cred că va mai exista vreun motiv să deții o tabletă”, a spus în 2013 Thorsten Heins, CEO al BlackBerry. Sigur, tabletele nu au revoluționat lumea, dar nici nu au dispărut. Apple face bani frumoși după iPad și extinde capabilității tabletei în lumea PC-ului. Amuzant este că Heins, probabil după ce a fost tras de urechi, s-a întors pest o lună cu o altă declarație, spunând că „suntem interesați de viitorul tabletelor, oricare ar fi acela”.
Windows Phone
Mai mulți analiști de la firmele de cercetare au crezut că Windows Phone va avea un succes masiv. Ei au prezis că Windows Phone va detrona Apple și va fi al doilea sistem de operare, după Android. Firma de cercetare prestigioasă IDC credea în 2011 că până în 2015 Windows Phone va avea o cotă de piață de 20,9%, peste iOS (15,3%) și peste BlackBerry (13,7%). Rata de creștere de adopție a sistemului de operare era una uriașă, de 67%.
Tu ce predicții ai pentru 2020?